Проф. Ениманев: „Бизнесът или трябва да внася работна ръка, или да се изнесе в чужбина, за да оцелее“

Бизнесът в България или трябва да внася работна ръка, или да се изнесе в чужбина, за да оцелее.

Това заяви за Новините на телевизия КИС 13 председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. инж. Красимир Ениманев. Той коментира това във връзка с изнесените данни за демографска криза в страната, която пряко засяга бизнеса, заради липсата на кадри.

В България има 14% разлика между напускащи и влизащи на пазара на труда. Това означава, че демографската криза все по-сериозно ще се отразява на българския бизнес, който ще търси квалифицирани кадри, но няма откъде да ги намери, смята проф. Ениманев.
Бързото решение на проблема с липсата на кадри за бизнеса в България е вносът на работници от близки в културно отношение държави или от страни, с които България е имала тесни икономически връзки. В противен случай има опасност бизнесът да отиде там, където има кадри.

По данни от преброяването изнесени от националния статистически институт, за последните 10 години населението на България е намаляло с над 840 000 души.Категории:Анализи, Икономически новини, Интервюта, Председател, Човешки ресурси

%d блогъра харесват това: